miércoles, 12 de diciembre de 2012

Entrevista a un CUPer (en Català)


Hola J,
tots hem flipat amb l’èxit les darreres eleccions catalanes de la fins ara relativament poc coneguda CUP. Com a membre actiu d'aquest partit, podries explicar en què consisteix aquesta formació política i el seu projecte?
La CUP és lo que vindria a ser l’esquerra independentista catalana de tota la vida. Com partit es va crear farà uns 10 anys però te una arrel molt profunda i de fa molts anys. El que passa és que ens vam adonar de que si el nostre treball era a nivell municipal seria molt mes efectiu que intentant estar directament al parlament. Hem fet feina de formigueta any rere any i ara comencen a vores els primers fruits. 

Abans de les eleccions, quins resultats esperàveu? Aquests 3 escons han superat les vostres expectatives més optimistes?
La veritat és que no esperàvem res. De fet un mes abans de les eleccions estàvem decidint a una assemblea extraordinària si ens presentàvem o no. Va ser un mes molt intens, de esforç i feina ben feta, ja que tota la nostra campanya ha estat autofinançada, sense demanar ni un sol euro als banquers, causants de la major part de tots els nostres problemes, i contant no mes amb ajuts anònims i el treball de tots els militants i simpatitzants.

Ara fem una mica d'autocrítica. Amb totes les merdes que ha fet CiU, què et/us sembla que la dreta hagi revalidat la seva majoria al Parlament? Si no se'ls ha tirat del govern en aquestes circumstàncies, què fa falta?
Lo mateix que a la resta del país, que va guanyar el PP amb majoria absoluta sabent que el seu programa era una mentida, o el PP a Valencia i Galiza, que farts de retallades i corruptes continuen sortint guanyant. El que cal és que la gent sàpiga que no tota la política és la política que hi ha a la majoria dels ajuntaments i parlaments, on l’enxufisme, i la corrupció estén a l’ordre del dia. Hi ha que demostrar-li  a la gent que hi han “politics” com nosaltres, que no ens considerem politics, per començar, que lo que volem és  treballar i aconseguir millores per al nostre poble. Pot ser les nostres metes siguin errònies, per això som un partit obert a que qualsevol vinga i ens done la seva opinió, i fer el que en consens siga millor. De mica en mica la gent ho valora, i com al nostre cas fa 10 anys a les primeres eleccions municipals traguérem 4 regidors, però a les següents vam traure gairebé 200 i 4 alcaldies. I veient el suport d’aquestes eleccions autonòmiques, el fruit cada volta és mes ampli.

L'esquerra, tant a nivell de Catalunya com de tot l'Estat, no està massa fraccionada?
Mes que l’esquerra estiga fraccionada, és que la dreta esta massa unida en un sol front. CIU a Catalunya o PP a Espanya no tenen una veritable competència ideològica. Va tot, des del centre-dreta fins l’extrema dreta i no mes partits minoritaris com España 2000, UPyD, Ciutadans rasquen una miqueta de la gran massa que acumula la dreta. A banda, el vot de la dreta mai castiga. Dona igual que ho facin be o no, ells sempre voten al seu partit.

Parlant de fraccionament, s'entén que la vostra competència directa en les urnes és ERC. Què us diferencia d'ells?
Ens diferencia principalment que nosaltres sí som una veritable Esquerra. Per exemple en aquestes eleccions al seu programa es parlava de moltes privatitzacions. No com al nostre, que és just al contrari el que busquem: la nacionalització de la banca, transport, llum aigua, etc.  A banda, nosaltres creiem amb l’assemblearisme com eina de treball i de presa de decisions. Si per a fer les coses bé hi ha que ser lents, ho serem. No creiem en els sistemes piramidals de la majoria de partits on els militants de base, els realment importants, no mes estén per  a fer la feina bruta i donar diners. Els nostres militants son els que prenen les decisions.

Catalunya té lloc en una III República Federal Espanyola o el camí de l'independentisme ja no té marxa enrere?
No té marxa enrere. No crec que estigui a la volta del cantó, però als últims 10 anys s’ha viscut un canvi radical en la consciència de la gent. Hem passat de considerar-nos catalans dins d’Espanya a voler ser catalans fora d’ella. I cada dia, amb missatges com els darrers del militars espanyols dient que hi ha que portar els tancs a Catalunya o el sr. Wert que vol espanyolitzar la nostra educació, doncs encara fan que aquest sentiment d’independència sigui major.

I què ocorrerà en cas de secessionisme amb el País Valencià i Balears? Estan englobats en el projecte de CUP?
El projecte de la CUP creu amb els Països Catalans. Quan es va decidir si ens presentàvem a les eleccions, un altre tema que es debatia era justament aquest. Si la independència hauria de ser tota en conjunt dels Països Catalans o lo que finalment es va decidir, perquè si no era refrenar l’ímpetu que hi havia ara mateix, és que Catalunya s’independitzi i amb el temps Balears i el País Valencià s’adhesionen.

El model assembleari del que CUP fa gala, és compatible amb la maquinària parlamentària? No pot convertir-se en un escull per a vosaltres mateixos?
Com he dit abans l’assemblearisme és la nostra forma de ser. No creiem en altre sistema. De fet, ara una de les coses que se’ns planteja és com estructurar-nos i passar de nivell municipal a nacional. Ja anàvem fins dalt de feina amb assemblees reunions, etc.. Doncs res, ara el que ens toca és llevar-nos mes hores de son i pencar mes.

Es diu que CUP no té líders ni jerarquia, però el cap de la vostra llista David Fernández ha destacat tant -per a bé- que en la pràctica sí s'ha convertit en el líder de CUP, no és així?
No és líder. De fet ell no sabia que anava com a cap de llista fins que li vam dir que havia sortit elegit. Això sí, hem fet un gran descobriment amb ell. És el candidat que millor ens podria representar. El problema és que, per els nostres estatus, tot just pot estar un mandat. Trovar-ne algú tan adient com ell serà una feina dura.

Una prova d'agilitat mental: defineix ràpidament al ministre Wert sense emprar les expressions "xulo de merda", "feixista", "prepotent" ni  "fill de puta" :-)
Nacionalista Español

Per últim, on veus a Catalunya d'açí a 5 anys? I a València?
A Catalunya prop del referéndum. A València, encara que em dol perquè soc valencià, encara li costarà uns quants anys. El que sí em dona esperances és vore als estudiants al carrer com a la primavera valenciana, i la gran quantitat de grups de música, escriptors i artistes que recolzen la nostra llengua i la nostra cultura. Eixe és el brou de cultiu que fa falta per a arribar a l’esperada independència.

Moltes gràcies i salut!
Salut i llibertat

No hay comentarios:

Publicar un comentario